-

-

Saturday, December 11, 2010

Kem Kesihatan oleh Kumpulan RED dan Hospital Fatimah


Kem Kesihatan ini dianjurkan bersama oleh Hospital Fatimah dan Kumpulan Bimbingan Percuma RED. Kem ini berlangsung di Kg PPMS, Sg Siput pada 11/12/2010 dengan kehadiran peserta lebih kurang 180 orang yang dikendalikan oleh dua doktor pakar dari Hospital Fatimal berserta hampir 10 staf dan jururawat mereka. Kordinator dari RED dan Kumpulan Anak Muda berorientasikan kesihatan, Inteyo turut membantu menjayakan program ini.

RED ialah  sekumpulan anak muda progresif yang menjalan kelas bimbingan percuma di sekitar Sg Siput termasuk di Kg PPMS, Kg Belakang Shin Chung, Kg Baru Rimba Panjang dan Ladang Sg Siput (Batu Lima). Kelas di PPMS dijalankan bersam Sdr Susan dari Ipoh dan beliaku merupakan kordinator utama untuk kem kesihatan kali ini.

Kami dapati ramai kanak-kank di sini mendapat penyakit dan kurang nutrisi. Antara sebab yang dikenalpasti ialah kegagalan mendapatkan suntikan vaksin dan kedudukan kampung yang jauh dari pekan. Mereka tiada punca pengangkutan awam dan buktinya pada tahun lalu sahaja hampir 15 pelajar sekolah menengah tidak pergi ke sekolah kerana sangat jauh dan tidak mampu membayar yuran bas.

Sebenarnya, kampung ini diwujudkan untuk menempatkan masyarakat miskin dari sekitar Sg Siput pada tahun 2007 tetapi janji tanah yang mahu diberikan kepada mereka tidak ditunai dan ini menyebabkan mereka terperangkap dalm kampung yang sangat jauh ini dan kini ramai penduduk terpaksa berpindah kerana masalah kemiskinan dan punca pendaptan yang tidak tetap.

Isu tanah ini telah dibawa kepada perhatian pihak pentadbit tanah dan Menteri Besar Perak dan malah penduduk pernah berdemo di hadapan Pejabat Menteri Besar Perak untuk menuntut keadilan (http://parlisosialis.blogspot.com/2009/08/demo-oleh-penduduk-ppms-sg-siput-di.html),  namun sehingga hari ini, tiada sebarang maklum balas daripada pihak berkuasa.

Kami percaya masalah sosial seperti kesihatan ini berpunca daripada masalah ekonomi mereka yang dicabuli oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan penduduk harus terus berjuang untuk hak terhadap tanah mereka.

Koleksi gambar kem kesihatan ini boleh didapati di http://picasaweb.google.com/sboyzss/KemKesihatanRED?authkey=Gv1sRgCPHym8jF_OSj9wE#

Salam Revolusi

Kartimn
Pemuda Sosialis

No comments:

Post a Comment